• Partnerji


    PODPIRAJO NAS:

    Kamp Lebanč

    KS BREGINJ

  • Povezave

  • Arhiv (po mesecih)

Po starih breginjskih poteh …

Shema potiPraznični (velikonočni) ponedeljek smo mladi kotarji izkoristili za zanimiv in poučen izlet oz. pohod. Zdravko Mazora, velik poznavalec zgodovine naših krajev in tudi lastnik etnološko-vojne muzejske zbirke, je že pred časom dal pobudo oz. izrazil pripravljenost, da bi, predvsem mlajše prebivalce Breginja in ostalih kotarskih krajev popeljal po nekdanjih poteh v okolici Breginja in na tej trasi pokazal številne še ohranjene znamenitosti. Tako si je velika večina udeležencev lahko prvič v živo ogledala znamenitosti za katere so mnogi že velikokrat prej slišali od starih staršev, staršev in drugih starejših (predvsem) breginjcev oz. jih videli na različnih fotografijah. Skupina desetih “izletnikov” si je tako ogledala številne izvire potokov in rek (Mostičarka, Nadiža, pod koraninam, Črna Woda, Glabotnik, …), ogromno število najrazličnejših “šper” (kamnitih rečnih pregrad), zanimivih korit v okolici sv. Marjete, ki so nekdaj služile napajanju živine, nekdanjo karavlo v Plazeh, številne “laze” (parcele posameznih lastnikov “ograjene” s kupi kamenja – nekdanji pašniki s pripadajočim hlevom in bivalnikom, kjer je ponavadi eden od članov družine skupaj z živino preživel pašni del leta) ter še številne druge zanimivosti. Po poti in na postojankah pa smo od našega vodnika slišali še mnogo zanimivih zgodb in zgodovinskih dejstev, kar je dalo videnemu še dodaten čar.

Ob povratku proti Breginju smo, kljub utujenosti po 6 urnem pohodu, že kovali načrte za naslednjo turo. Upamo, da bomo vsi skupaj kmalu ponovno našli kaj časa in se odpravili na, za večino mladih, še neodkrite kraje.
V imenu vseh udeležencev izleta še enkrat najlepša hvala Zdravkotu za izjemno poučen in hkrati tudi zelo prijeten pohod!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: