• Partnerji


    PODPIRAJO NAS:

    Kamp Lebanč

    KS BREGINJ

  • Povezave

  • Arhiv (po mesecih)

Domovini v ponos!

Ljubiteljem futsala v Sloveniji je znan podatek, da se je pretekli teden (od 8. do 14. 12.) v Ruskem mestu Sankt Peterburg odvijalo evropsko futsal prvenstvo reprezentantov v kategoriji U-21. Ljubitelji futsala smo tako po prvi polovici oktobra, ko jo bilo v Braziliji na sporedu svetovno prvenstvo članov (o tem smo pisali tukaj!), ponovno prišli na svoj račun. Tokratno prvenstvo je bilo zanimivo predvsem zaradi dveh stvari. Šlo je namreč za prvo tovrstno prireditev, hkrati pa smo imeli Slovenci še dodaten razlog za spremljanje tega dogodka, kajti našim fantom se je iz kvalifikacijskega turnirja, ki se je odvijal aprila v Laškem, uspelo uvrstiti med 8 najboljših mladih reprezentanc v Evropi. V vseh pogledih je že uvrstitev na prvenstvo predstavljala izjemen uspeh!

V prvih dneh tekmovanja si je 8 reprezentanc (Slovenija, Hrvaška, Rusija, Italija, Španija, Ukrajina, Kazakstan in Nizozemska) poizkušalo preko dveh skupin izboriti prvi dve mesti na lestvici, ki sta vodili v polfinale. Žreb je našim fantom namenil zelo enakovredne in izjemno močne nasprotnike! Gostitelji prvenstva Rusi, naši južni sosedje Hrvati in zahodni, Italijani, so v svetu poznani po po izjemnih uspehih tako v igri z odbojno, kot tudi polodbojno žogo. Dodatnih razlag o kvaliteti njihovih lig, ogromnem “bazenu” igralcev in še marsičem najbrž ne potrebujete …

Na prvi tekmi so se naši fantje podali v boj z, po mnenju večine strokovnjakov, enim glavnih favoritov tako skupine kot tudi prvenstva, Italijani. Naši so igrali pogumno in dvakrat na tekmi vodili, na koncu pa so se morali zadovoljiti z remijem 2:2, ki je bil tik pred koncem tekme na veliki preizkušnji, kajti Italijani so imeli kazenski strel, ki pa ga na našo srečo niso uspeli realizirati!

Slovenija 2:2 (1:1) Italija /Pantič, Rosič; Fantecele, Lima

Takoj naslednji dan je prišel na vrsto naslednji boj. Boj z domačo reprezentanco. Že to, da so bili gostitelji prvenstva, pove veliko o prednostih, ki so jim bili Rusi priča na tem prvenstvu. Velika plusa sta že dobro poznavanje “terena” in seveda domača publika. Naši fantje se niso zmenili za omenjena dejstva in igrali zelo prepričljivo. Po dvakratnem zaostanku so naši uspeli izid izenačiti, kmalu za tem pa celo preiti v vodstvo. Rusi so 3 minute pred koncem izenačili, tik pred sireno, ki označuje konec tekme, pa celo povedli in zmagali. Vsekakor izjemno nesrečna situacija!

Slovenija 3:4 (1:2) Rusija /Račič, Mordej, Čujec; Lyskov, Milovanov, Prudnikov, Goncharov

Sledil je prosti dan, v katerem so si fantje lahko nabrali moči za zadnjo tekmo proti Hrvatom, ki bi ob ugodnem razpletu tekme med Rusijo in Italijo in zmagi naših fantov nad Hrvati že lahko bila ključna za napredovanje.
Spočiti in prepričani v uspeh so naši reprezentantje krenili v boj proti Hrvatom. Tudi na tej tekmi se je ponovila zgodba iz tekme proti Rusom, ponovno pa je uspelo lovljenje na vmesni rezultat 2:2. Hrvaški reprezentantje se s tem niso obremenjevali in do 36 minute dosegli še dva zadetka. Našim se je na Ruski način uspelo vrniti in ponovno poravnati rezultat na 4:4, toda za kaj več je bilo premalo časa. Kljub vsemu pa tako ali tako zaradi remija na drugi tekmi našim reprezentantom tudi ob zmagi ne bi uspel preboj v nadaljevanje.

Slovenija 4:4 (1:2) Hrvaška /Račič, Fratina, Čujec, Mordej; Marinovič 2x, Bugarija, Luketin

Vsi rezultati (skupinski del):

Skupina A:
Italija 2:2 Slovenija
Rusija 3:3 Hrvaška
Hrvaška 1:2 Italija
Rusija 4:3 Slovenija
Rusija 2:2 Italija
Slovenija 4:4 Hrvaška

Skupina B:
Španija 4:0 Kazakstan
Ukrajina 3:2 Nizozemska
Nizozemska 1:5 Španija
Ukrajina 3:0 Kazakstan
Španija 2:1 Ukrajina
Kazakstan 1:6 Nizozemska

Lestvica obeh skupin:

SKUPINA A: SKUPINA B:
Reprezentanca točke Reprezentanca točke
Rusija 5 Španija 9
Italija 5 Ukrajina 6
Slovenija 2 Nizozemska 3
Hrvaška 2 Kazakstan 0

Polfinale:
Rusija 1:0 (0:0) Ukrajina /Prudnikov
Španija 0:1 (0:1) Italija /Bordignon

Polfinalni srečanji sta bili izjemno taktično odigrani, kajti že iz obeh rezultatov je jasno videti, da nobena ekipa ni želela ničesar tvegati. Rusi so žilave sosede strli šele proti koncu tekme. Špancem, ki do te tekme še niso doživeli poraza, pa so prvega in tudi odločilnega zadali Italijani. Tudi ta tekma polfinala se je enako kot prva končala z minimalnim številom zadetkov, potrebnih za zmago.

Finale:
Rusija 5:4 (pod.)Italija

Finalna tekma je bila ponovitev videnega iz skupinskega tekmovanja. Pomerili sta se ekipi iz skupine, v kateri je nastopala tudi Slovenija in lahko si le predstavljamo, kam bi se ob drugačnem žrebu ali pa srečnejšem razpletu nekaterih tekem, predvsem tekme proti kasnejšim zmagovalcem, uvrstili naši fantje. Škoda, ampak takšen je šport in prav takšni razpleti ga delajo zanimivega! Tekmo so odločili šele podaljški, v katerih je bilo v kratkem času doseženih 5 zadetkov. Srečnejši in bolj zbrani so bili ruski reprezentantje in odpiranje vodke se je lahko začelo! 🙂

V teh dneh je bilo veliko napisanega okoli naših mladih reprezentantov. Predvsem je usoda te izjemne generacije, katerih podobno, kljub napredku pri delu z mladimi, bomo najverjetneje še dolgo čakali, v rokah ljudi, ki delujejo na najvišjih nivojih NZS. Že v tem trenutku bi bilo potrebno razmišljati o pomladitvi članske reprezentance in tudi na ta način dati priložnost, da se ti fantje, ki so že v dosedanji, sicer kratki futsal karieri naredili tako veliko za Slovenijo, pokažejo svetu. Samo na ta način se bodo lahko “prodali” v najmočnejše lige in tako sledili svojim vrstnikom, katerim so ravno na tem prvenstvu dokazali, da so vsaj enakovredni. Pri nas je na žalost premalo denarja, da bi liga postala zanimivejša za tujce in se posledično tudi  kakovostno dvignila. Ne pomaga odigrati dve ali tri močne tekme proti kakovostnim moštvom v celem letu, če so ostali na precej nižjem nivoju. Na ta način je nemogoče napredovati. Omeniti velja še eno zelo pomembno dejstvo, na katerega marsikdo niti ne pomisli. Kako so ti igralci postali tako močni, kot so!? Brez politike, kakršno gojijo poleg redkih v glavnem pri tolminskem Puntarju, te generacije ne bi bilo. Čestitke gredo ob teh uspehih predvsem pogumnim trenerjem in upravam klubov, hkrati pa bi moral biti to poziv vsem ostalim, naj resno razmislijo o zapostavljanju mladih igralcev, ki jih je pri nas resnično veliko, na žalost pa ne dobivajo pravih priložnosti! V tem članku ne bomo izpostavljali nikogar, toda poznavalci slovenskega futsala dobro veste, o čem je govora. Niti približno ni toliko pomembna neka lovorika, kot izgubljeni mladi talenti… vsaj pri nas ne, kjer ti poleg lokalne “slave” visoka uvrstitev ne prinese v finančnem in medijskem smislu popolnoma ničesar, prvaka pa tako ali tako na koncu določi v največji meri sreča in trenutno zdravstveno ter finančno stanje kluba med vmesnimi prestopnimi roki!

Čestitke za uspeh vsem akterjem tudi iz naše strani in srečno, predvsem pa uspešno tudi v prihodnosti!

One Response

  1. Čestitke mladim Slovencem za odlične igre v Rusiji! So res izjemna generacija, in samo upamo lahko, da bodo s trdim delom nadaljevali in se v prihodnje dobro znašli tudi v članski reprezentanci.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: