• Partnerji


    PODPIRAJO NAS:

    Kamp Lebanč

    KS BREGINJ

  • Povezave

  • Arhiv (po mesecih)

Pust v Benečiji 2012

Pred leti, še v času meje med Slovenijo in Italijo je bil med ljudmi v naši občini zelo poznan “čezmejni pust”, ki so ga tradicionalno prirejale občine in aktivni člani društev z obeh strani meje. Letos so v sosednji občini Podbonesec (Pulfero) to nekdanjo tradicijo ponovno oživili in vsem udeležencem pustne povorke in številnim zbranim opazovalcem pripravili čudovit dan.

Morda se kdo sprašuje kaj ta novica dela na strani športnega društva… v duhu združitve ministrstva za šport s kulturnim smo tudi v našem društvu prisluhnili vabilu župana iz Podboneseca in ob podpori naše občine ter naših starejših sokrajanov v “sožitju” z našimi aktivnimi člani, sprejeli “kulturno-etnološki” izziv obuditve nekdanjih tradicionalnih pustnih mask in priprave le-teh za pustni shod.

Spominska diploma za udeležbo

Spominska diploma za udeležbo

Vsi prisotni na pripravah mask smo ob delu zelo uživali, saj je bilo vzdušje, kljub obilici dela, zelo sproščeno in prijetno. Poleg vsega dela pa so bile “delavnice” tudi zelo koristne oz. bolje rečeno poučne, saj so bile za izdelavo mask potrebne mnoge ročne spretnosti – od šivanja pa do izdelave rož iz papirja!

V imenu našega društva se za vso pomoč in podporo vsem vpletenim v organizacijo in pripravo dogodka ter mask najlepše zahvaljujemo!

V nadaljevanju prilagamo opis pustnih mask, ki smo jih pripravili za letošnji shod. Ta zapis (malce spremenjen) je bil objavljen tudi v uradni publikaciji oz. biltenu prireditve. Na slikah boste lahko opazili tudi “ta dabelga”, ki pa ni tradicionalna maska sprevoda iz opisa, saj gre za (po načinu izdelave) tradicionalno breginjsko pustno masko!

Loški pust – “Ta zgonam” (osrednji lik) s spremljevalno druščino – ta stara, ta lep in ta lepa, …

V Logjeh je bilo v preteklosti pustovanje tradicionalno in domačini so izdelavi pustnih mask in pripravi na pustovanje posvečali ogromno pozornosti. Vsako leto so namreč pustne maškare poskrbele za številne šaljive prigode v sklopu iger, ki so jih v pustnem času prirejale v nekdajnem vaškem centru. Ta zgonam je v tej pustni povorki veljal za nekakšnega oznanjevalca prihoda pustov, saj je, preden je pustna povorka krenila na pot, s tekom po vasi oznanil prihod le-te. Tako kot že samo ime pove, je imel okoli pasu z vrvjo zavezanih kar 6 zvonov, tako da so bili vaščani zagotovo dobro obveščeni o prihodu pustov. Značilnost tega lika je poleg zvonov tudi izjemno košata kapa, okrašena s raznobarvnim cvetjem in barvnimi trakovi ter zelo ohlapna bela obleka. Ta zgonamu je na vsakem koraku (tudi pri oznanjanju prihoda pustov) sledila “ta stara” – stara ženska z ukrivljenim hrbtom, ki je imela na glavi ruto, oblečena pa je bila v dolgo in široko krilo, ki ji je bilo pri hoji v veliko napoto.

V sprevodu, ki se je na pot odpravil po oznanitvi “ta zgonama” sta bila stalna lika tudi “ta lep in ta lepa” – prepoznavna po družnem nošenju košare z darovi, “ta lep” pa tudi po “hlačah” sestavljenih iz dveh brisač različnih barvnih odtenkov. Ostali člani povorke so na koncu vasi, vsakič presenetili gledalce s kakšnim zanimivim oz. smešnim skečem – vsakič znova z nečim novim in zanimivim. Ta zgonam je v času tega dogajanja z nogavico v kateri je imel pepel preganjal otroke in skrbel, da so imeli pustovi vedno dovolj “prireditvenega” prostora.

Ta pustni običaj je skupaj s počasnim praznenjem vasi zamrl in dandanes se le še starejši ljudje spominjajo zgoraj opisanega pustnega rajanja in načina izdelave pustnih mask. Čeprav se mladi zavedamo, da so časi drugačni in da “loški pust” ne bo najverjetneje nikoli več zaživel v nekdanji obliki, lahko poskrbimo vsaj toliko, da te maske skupaj s starejšimi ponovno obudimo in jih ponudimo ljudem na ogled ter tako zanimivo kulturno dediščino ohranimo za naše prihodnje rodove.

One Response

  1. useh pet gledalceu se je strinjalo da je biu dobr pust haha

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: